Sök i den här bloggen

fredag 29 april 2011

Uppslagsord: Slut i rutan

Klockan 23.00 i afton anländer jag till mitt hem på jorden, de Åländska öarna. Det har varit en fantastisk resa; händelserik och full av små äventyr. Det blir minst en resa till i sommar, men då med fyra hjul och med mankinin nedpackad. Sannolikt också med något slags sällskap.

Tack alla ni tusentalet läsare som följt min färd genom norra Europa. Det har varit ett sant nöje att ha er med på färden - alla 4 800 kilometer av den!

Några spridda lärdomar:

* Prata inte om kriget. Speciellt inte i Tyskland.
* Kalla inte bartendrar på MC-klubbar "apa".
* Försök inte förklara komplicerade, möjligen kriminella, omständigheter för myndighetspersoner på ett språk du inte behärskar lika bra som ditt modersmål. Och när de ställer till synes viktiga frågor till dig, till exempel på holländska, svara inte omedelbart jakande i något slags villfaren förhoppning om att de ska bli glada och låta dig gå då.
* Svenska civila polisbilar har för det mesta dubbla backlyktor och en extra backspegel på passagerarsidan.
* I spända situationer där främmande och möjligen påtända människor börjar peta på din motorcykel, prata högt och argt på svenska. Kalla den ena snubben till exempel "Åke" och den andre till exempel "Arne". Upprepa namnen och peka på dem. Låt dem förstå att de precis blivit döpta. Gör komplicerade tecken med  händerna. Fiska efter något oklart föremål i innerfickan på jackan. Se stor ut, gärna 191 centimeter i strumplästen.
* Bo aldrig, säger aldrig, på Hotell HEM i Amsterdam. Det är svindyrt och man måste sparka upp dörrarna själv.
* Kör inte för långt varje dag. Låt ryggen vila. Ta små pauser och lägg på rygg och slut ögonen en stund. Lyssna gärna på någon Paasalinnabok. "Livet är kort, Rytkönen lång" är bäst.
* Var glad. Le åt vackra saker. Nynna för dig själv. Lek "gul bil" med dig själv och slå dig skithårt på knät varje gång du hinner före dig själv med att se den. Njut av friheten.
* Äter man mer än 30 Panodil/Panadol varje dag i en veckas tid får man jätteont strax ovanför och på något sätt innanför ena njuren. Det är viktigt att avväga ryggontet mot den här andra smärtan och försöka avgöra vad som är minst värst.
* Om du kör för fort på autobahn strax norr om Hamburg, försök - om du nu måste - bli stoppad av Rolv, och se till att ha åländska registreringsplåtar. Prata varmt om åländska slott och korvar.

Frid vare med eder. Soven I gott om nätterna. Varen I lyckliga och behandlen eder väl. I leven bara en gång.

// Frippe

1 kommentar: