Sök i den här bloggen

måndag 25 april 2011

Uppslagsord: Batterie Todt

Så här ser stället ut, filmat med min Canon EOS 550D:



Har du sett "Saving private Ryan"? Här är lite skojiga filmreferenser:


I filmen, när hela gänget försöker försvara den lilla sönderskjutna franska staden från vad som verkar vara en hel bataljon tyska soldater blir de beskjutna av en 20 mm luftvärnspjäs. Det är en sådan här, en 2 cm Flak 30/38. Flak för "Flugabwehrkanone".


I filmen beskjuter två amerikanska soldater en StuG (en pansarvärnskanonvagn) med en bazooka. De använder den övre på bilden, en M1 Bazooka. Fast i verkligheten hade de aldrig lyckats slå ut pansarfordonet. M1:ans raketer var alldeles för klena. I praktiken användes de nästan bara för att slå ut kulsprutenästen, och bryta sig igenom husväggar.

Raketgeväret under är en M20 Super Bazooka. Betydligt kraftigare och med större kaliber. Men den kom först ut på förband under koreakriget och hade inget i den här utställningen att göra egentligen.


Möjligen den bästa pansarvärnskanonen under andra världskriget, en 7,5 cm PaK 41 (PaK för Panzerabwehrkanone). Samma kanon, fast utan hjullavetten, användes dessutom i en rad pansarvärnskanonvagnar. Senare under kriget blev den omodern. Den kunde inte slå igenom de sovjetiska IS- och KV-vagnarnas pansar. Svaret blev allt grövre kalibrar och allt tyngre pjäser - till slut så stora att de i princip blev omöjliga att förflytta.


I stället började man utveckla projektiler som använde kemisk energi i stället för kinetisk energi. Alltså en granat med en sprängladdning. Tekniken kallas RSV, riktad sprängverkan. När granaten når målet detonerar en konkav sprängladdning bakom en kopparplatta. Kopparen smälter och bildar en superhet stråle med en hastighet på flera tusen meter i sekunden. Det är samma princip som amerikanarnas bazooka och britternas PIAT använde (och fortfarande används i alla arméer i hela världen).

Men tyskarna begrep inte att själva avskjutningsrampen kunde göras bärbar. I stället konverterade de gamla 3,7 centimeterskanoner för att slunga iväg granaterna. Sedan erövrade de en bazooka och kopierade tekniken. Resultatet blev de berömda Panzerschreck (pansarskräck) och Panzerfaust (pansarnäve).

Och varför sitter då granaten utanpå kanonröret? Jo, ett problem med RSV-tekniken är att kopparstrålen tappar kraft om projektilen roterar (vilket alla granater som skjuts i väg genom ett räfflat lopp gör, det är så de stabiliseras i luften). Alltså en fenstabiliserad granat utanpå eldröret.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar